Müjde/İncil Demişken!

MÜJDELER
Bazen kilisenin Yeni Antlaşma’da bulunan dört müjdeye ulaşabilmek için pek çok sayıdaki müjde arasından seçim yaptığı söylenir. Ancak Kilisenin bu dört müjdeyi sürekli kullandığı ve başka herhangi bir müjdeyi asla kullanmadığı kanıtlanmıştır.

Varolan doğal sonuç bunların öğretişi sağlam kilise içinde oluştuklarıdır. (temelleri elçiler tarafından atılmıştır, bu nedenle elçilerin yazılarını kapsarlar). Öğretişi sağlam olmayan mezhepler kendi inançlarını destekleyici müjdeler yazmışlardır.

İkinci yüzyılını ortalarında kilise dört müjdenin kullanılması konusunda aynı fikirdeydi. Bunun Tatian, Ireneyus ve bir olasılıkla Justin Martyr’in (Patzia 64) yazılarında kanıtlandığını görürüz. Kilisenin bu dört müjdenin dışında başka herhangi bir müjdeyi yaygın olarak kullanıldığına dair hiçbir kanıt yoktur. (Toplumsal İslam İnancı, Thomas ve Petrus’un müjdelerinin özel durumlarına değinmiştir. Bu konudaki ayrıntılarla daha sonra ilgileneceğiz.)

PAVLUS’UN MEKTUPLARI
Buna benzer olarak Pavlus’un 13 mektubu bir olasılıkla ikinci yüzyılın sonlarında bir koleksiyon halinde toplanmıştır.”Bunun 1.yüzyılın sonralına ve 2. yüzyılın başlarında kilise üzerinde yaptığı etki öğretiş ve dönemin yazınsal biçiminden açıkça anlaşılır.” (NBD2 172)

Pavlus’un 13. mektubu da her zaman herkesçe kabul edilmiştir. (tek istisna ikinci yüzyılda sapık öğretişleriyle tanınan Marcion’ın mektuplarından üçünü atlamış olmasıdır. Bunu da büyük olasılıkla bu üç mektup kendi öğretişlerini yargıladığı için yapmıştır.)

GERİ KALAN KİTAPLAR
Yeni Antlaşma’daki diğer Elçilerin İşleri, 1.Petrus ve 1. Yuhanna gibi kitaplar ciddi anlamda tartışılmamıştır. Bu 20 kitabın 27’sinin (Yeni Antlaşma’nın hemen hemen her Hıristiyan öğretişinin anlamının çıkartılabileceği geniş hacim) tanımlayabileceğimiz en eski zamanlardan bu güne evrensel olarak kabul edildiklerini ortaya koyar.

Ancak en eski kilisenin Yeni Antlaşma’da kabul dilen kitapların son durumuna daha bile yakın olduğunu görürüz. Ireneyus (130-200) Yeni Antlaşma’nın 27 kitabından, İbraniler, 2. Petrus ve 3. Yuhanna’nın dışındaki tüm 24 kitabı tanımaktadır.

(Ve bu dışarıda bırakılan 3 kitap için çok akılcı nedenler bulunur. Bunları her kitaba daha ayrıntılı olarak ilgileneceğim sonraki bir bölümde ele alacağım).

Konular