MARKSİST TARİH ANLAYIŞININ ÇÖKÜŞÜ

Komünizmin kurucusu Karl Marx kendisini derinden etkileyen Darwin'in fikirlerini, diyalektik tarih sürecine uyarlamıştır. Marx'a göre toplum, tarih içinde çeşitli evrelerden geçiyordu ve bu evreleri belirleyen faktör de üretim araçlarıyla üretim ilişkilerindeki değişimdi. Bu anlayışa göre ekonomi, diğer herşeyin belirleyicisiydi. Buna göre, tarih şu evrim aşamalarından geçmekteydi: İlkel toplum, köleci toplum, feodal toplum, kapitalist toplum ve son aşama olan komünist toplum.

Ancak tarihin kendisi, Marx'ın öne sürdüğü evrim sürecinin bir geçerliliğinin olmadığını göstermiştir. Tarihin hiçbir döneminde Marx'ın öngördüğü sıraya göre sözde evrim süreci yaşayan herhangi bir topluma rastlanmamıştır. Tam aksine Marx'ın birbirinin öncesi veya sonrası olarak belirttiği birkaç sisteme aynı anda, aynı toplumda rastlamak mümkündür. Bir ülkenin bir bölümünde derebeylik (feodalite) sisteminin benzeri sistemler yaşanırken, diğer bölgelerinde kapitalist kurallar geçerli olabilir. Dolayısıyla bir sistemden diğerine geçişin Marx'ın ve evrim teorisinin iddia ettiği gibi evrimsel bir sıra izlediğine dair hiçbir delil yoktur.

Öte yandan Marx'ın gelecekle ilgili kehanetlerinin de hiçbiri gerçekleşmemiştir. Marx'ın teorilerinin uygulanabilir olmadığı, daha Marx'ın ölümünden sonraki birkaç on yıl içinde anlaşılmıştır. Marx, en ileri kapitalist ülkelerin birbiri ardına komünist devrimler yaşayacaklarını iddia etmiş, oysa kesinlikle böyle bir süreç yaşanmamıştır. Marx'ın en büyük takipçilerinden biri olan Lenin bu devrimlerin neden yaşanmadığını açıklamaya çalışmış, sonra da Üçüncü Dünya ülkelerinde komünist devrimlerin yaşanacağına dair başka kehanetler ortaya atmıştır. Ancak Lenin'in tüm iddiaları da tarih tarafından yalanlanmıştır. Günümüzde komünizmle yönetilen ülkeler bir elin parmaklarının sayısını geçmeyecek kadar azdır. Üstelik Marksizm iktidara geldiği bölgelerde de güç kullanmış, iktidarını iddia ettiği gibi halk hareketleriyle değil, diktatörlük baskılarıyla korumuştur.

Kısacası yakın tarih, Marksist felsefenin öngördüğü tarihsel evrim sürecini tamamen geçersiz kılmıştır. Marx ve Engels gibi materyalist ideologların ciltler dolusu kitaplara yazdıkları "tarihin diyalektiği", "tarihin evrimi" gibi teoriler, sadece bir hayal ürünüdür.

MARKSİST TARİH ANLAYIŞININ ÇÖKÜŞÜ yorumları

  • Image Description
    Misafir
    30.12.2009

    sağol

  • Image Description
    recep tayyip
    03.09.2011

    Marksist tarih tezini yukaridaki yazida guya curuten kisi marksizmden korkmaktadir. Yazisi kasti yalanlarla dolu bilincli bir dinci antipropagandadan ibarettir. Sozde elestirmenin bundan art niyetli cuhala mensubu oldugu anlasiliyor. Kimse inanmasin ona...

  • Image Description
    Misafir
    06.09.2013

    Madem yalan diyorsun aksini ispatla ozaman...Ayrıca bana gerçekleşen marksist hipotez söyleyebilir misin ? Ben sana marksizmin paradosklarını sayabilirim. Mesela;
    Tarihi paradoks olarak bilinen, proleteryasız yada henüz gelişmemiş bir proleterya ile proleter devrim yapılmak istenmiş. Yani işçi sınıfı olmadan işçi devrimi... Sence bir paradoks değil mi bu?
    -Parti sınıf adına ---> Organlar parti adına ---> Yöneticiler organ adına konuşur. Neticede bir kişi herkes namına hem düşünüyor hemde konuşuyor. Hani nerde proleter bir sistem. Nerde işçinin sesi, düşüncesi !.. Yine herzaman ki gibi sömürü...
    Bu kadarı yeterli zannedersem.

Konular